tiistai 12. joulukuuta 2017

Joulu on täällä taas

Ah tiedän että olen huono kun päivitän blogini näin vasta vuosi edellisen päivityksen jälkeen, mutta ehkä seuraava uudenvuodenlupaukseni voisi olla lupaus päivittää blogiani useammin :D

Joka tapauksessa tänä vuonna joulun lähestyminen toi lavasterakennukselle pyynnön Nokian kirkolta. He halusivat että teemme heille modernin jouluseimiasetelman. Asetelmaan haluttiin Joseph, Maria, Jeesus-vauva, 2 paimenta ja 2 lammasta, sekä koruton talli taustaksi. Patsaista haluttiin n. 2/3 ihmisen kokoisia, että ne näyttäisivät puulta, ja että ne olisivat kevyitä ja kestäviä.
Ensin lähdimme siis miettimään materiaaleja.
Patsaat tehtäisiin styroksista, sillä se on kevyt ja halpa materiaali näinkin isoihin patsaihin, mutta meidän tuli miettiä miten päällystämme patsaat (styroksi ei ole materiaaleista kestävintä), mistä materiaalista teemme rungot ja tuleeko patsaihin kenties vaneripohja tukemaan.
Teimme hinta-arvioita eri päällysmateriaaleista ja rungoista, ja lähetimme ne asiakkaalle oman asiantuntija-arviomme kanssa. Kestävyyden merkeissä päädyimme päällystyksen suhteen hieman kalliiseen, mutta kevyeeseen materiaaliin, Acrylic One akryylihartsiin. Runkoa tai vaneripohjaa patsaisiin ei lopulta tehty ollenkaan.

Kun materiaalit oltiin päätetty, katsoimme internetin ihmeellisestä maailmasta mallia moderneista taideteoksista ja puisista seimiasetelmista, ja teimme niiden pohjalta savesta erilaisia pienoismalleja patsaista. Minun tehtäväkseni tuli tehdä Jeesus-vauva. Lopulta päädyimme yllä olevista kuvista viimeiseen. Asiakkaat toivoivat että Jeesuksella tulisi kädet ulos kapalosta, ikään kuin vastaanottamaan ihmiset rakastavaan syleilyynsä. Asento kuvaisi Jeesuksen hyväksyntää ja rakkautta jokaista kohtaan.
Tein siis vielä yhden pienoismallin savesta, jonka jälkeen aloin tekemään harjoituksia styroksista.


Styroksia olikin sitten hieman vaikeampi käsitellä, ja siitä tuli tehtyä monta eri versiota ennen kuin sain kaikki muodot kohdalleen. 


 

 

Kuten näkyä saattaa, ensimmäiset versioni kapalosta näyttivät lähinnä avaruuskapselilta, ja vauva muistutti rakenteeltaan enemmän varttuneempaa lasta. Tässä vaiheessa aloin etsiä kuvia muutaman kuukauden ikäisistä vauvoista ja ottaa niistä tarkemmin mallia.

Kapalon suhteen tekemäni patsaat eivät tuntuneet parantuvan ollenkaan, joten opettajan suosituksen myötä aloin tehdä kapalosta enemmän aidon näköistä, mikä ei onnistunut enää styroksilla vaan opettelin kapaloimaan vauvan kankaalla.


Seuraavaksi kokeilin miten kangas reagoisi kun sen valeli akryylihartsilla, olisiko kovettuminen liian nopeaa, vai hidasta? Pysyisikö kangas muodossaan? Kokeilin myös miltä näyttäisi jos laittaisin jotakin jäykistämään kangasta vauvan pään alla.<----- Se ei näyttänyt järin hyvältä.


Normi kapalointi oli parhain vaihtoehto ----->Ennen kuin pääsin kuitenkaan kapaloimaan lopullista Jeesus-vauvaa, piti vauva itsessään päällystää akryylihartsilla.


Kaikissa patsaissa päällystimme ne ensin parilla kerroksella sideharsoa ja Acrylic One:ia, ja sen jälkeen laitoimme vain akryylihartsia niin monta kerrosta että sideharso peittyi, ja patsaassa oli tarpeeksi hiomisvaraa. 

Kun akryylihartsia oli tarpeeksi, patsaasta viilattiin suurimmat epäkohdat pois. Jos tämän jälkeen jäi vielä koloja tai vastaavia, tehtiin akryylihartsista hieman normaalia paksumpaa seosta ja käytettiin sitä kittinä. Lopuksi hiottiin patsas hiomapaperilla sileäksi kuin vauvan peppu (pun intended).
Ja voilá!


Nyt oli siis kapaloinnin vuoro.
Päätin kapaloida vauvan kahdessa osassa. Se oli kätevänpää ja takasi haluamani lopullisen muodon kapalolle. Ensin vuorossa oli siis ylävartalon alue. 


Kun se kuivui tarpeeksi, kapaloin saman tien alaosan, ja lopputulos oli aika kaunis vaikka itse sanonkin. Tämän jälkeen laitoin kapaloon niin monta kerrosta akryylihartsia että suurimmat saumat ja taitteet tasoittuivat hieman. Kerrosten väleissä hioin valumapisarat ja pienet patsaaseen kuulumattomat möykyt pois.


Sitten patsas olikin jo maalausta vaille valmis.
Tässä kohtaa aloimme tarkastelemaan puisten patsaiden värimaailmaa. Asiakas halusi että patsaat olisivat samaa sävyä kirkon penkkien kanssa, eli tummat. 
Loppujen lopuksi väri oli kuitenkin aika punertava, joten pohjaväristä tuli punainen. Päälle laitettiin sitten kerros lakkaan sekoitettua tummanruskeaa väripastaa, ja lopuksi patsaat viimeisteltiin kuultoraidoituksella. Loppusilaukseksi asiakas halusi että Marialla ja Jeesus-lapsella olisi kultainen nauha maalattuna, Marialla huiviin ja Jeesuksella kapaloon. 

Koko asetelmasta tuli loppujen lopuksi tämän näköinen:


Hieman meni ylitöiksi tämä projekti, mutta saimme kuin saimmekin jouluseimen Nokian kirkkoon ensimmäiseksi adventiksi, niin kuin sovittu oli :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti